Tilt&Shift

Een beetje laat geplaatst wegens gebrek aan beter. Genomen op 08/02/13 vanuit de trein Schaarbeek-Oostende. Een moment zon maakt het tilt-shift effect beter uit de verf komt al is het toch maar een simulatie van het tilt-shift effect – niet gemaakt met een echt tilt-shift objectief. Al vermoed ik dat zo’n objectief niet echt bruikbaar is om foto’s te nemen vanuit een rijdende trein. Tilt-shift objectieven zijn allemaal manuele objectieven waar autofocus niet op werkt. Op zo’n rijdende trein heb je niet echt de tijd om een foto manueel scherp te stellen.

Advertenties

4 thoughts on “Tilt&Shift

  1. Het is nochtans niet de eerste keer dat ik het hier over tilt-shift heb, Lies.
   Tilt-shiftbewerking is een methode om een foto van een gewone omgeving, bijvoorbeeld een landschap of een stadsbeeld, zodanig te bewerken dat het lijkt alsof het een foto van een miniatuurstad of een schaalmodel is.
   Wanneer een foto gemaakt wordt van een omgeving, dan kan slechts een klein deel van het tafereel scherp gefotografeerd worden. De rest is enigszins onscherp. Wanneer een miniatuuromgeving gefotografeerd wordt is dit effect nog veel sterker. Dit heeft te maken met de scherptediepte van de lens. Hierdoor is slechts een klein deel van de foto echt scherp. Bij tilt-shiftbewerking wordt dit effect nagebootst. Dit kan op twee manieren:
   Door een speciale lens (een tilt-shiftobjectief) te gebruiken.
   Door een digitale bewerking. Hierbij wordt een deel van de foto aangewezen dat scherp dient te blijven waarna de rest van de foto onscherp wordt gemaakt. Het gedeelte van de foto dat zich het verst van het scherpe deel bevindt wordt het wazigst gemaakt. Het nadeel van deze techniek is dat het niet altijd natuurlijk lijkt. Immers wanneer een echte maquette gefotografeerd wordt, zullen zich meestal meerdere delen van het schaalmodel binnen het scherptedieptegebied van de lens bevinden. Bij een digitale bewerking is dit niet het geval. Het probleem doet zich vooral voor bij stadsgezichten met veel hoogbouw, interieurs en bergachtige landschappen. (bron: Wikipedia)

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s