There’s an App for That

Eens iets anders dan mijn constante stroom foto’s: hulpmiddeltjes voor fotografen. Als amateur fotograaf weet ik heel goed dat er één ding heel belangrijk is: licht. Logisch, want fotograferen is eigenlijk letterlijk schrijven met licht. Kennis over het beschikbare licht is zo goed als onontbeerlijk bij het nemen van foto’s. Nu kan je het doen met enkel de weersvoorspelling maar dat is bij mij eigenlijk al lang niet meer voldoende. Wanneer ik ergens naar toe ga om te fotograferen, dan keek ik eerst naar Google maps (of vergelijkbare site/programma) om te kunnen inschatten waar de zon zich bevind, waar ik welke foto’s zal kunnen nemen, … Niet alleen belangrijk voor wie foto’s neemt van zonsopgang/zonsondergangen. Zo heb ik mogen ervaren dat de stand van de zon er veel toe doet in steden: een onderwerp dat half belicht is door de zon, is haast niet te fotograferen. Er bestaat echter een hulpmiddel daarvoor: the Photographer’s Ephemeris.

the-photographer's-ephemeris

Een site waar je voor elke plaats op elk moment zowel de stand van de zon als de stand van de maan kan zien (plus nog enkele andere interessante gegevens). Best de moeite waard voor wie graag foto’s neemt. Wie een smartphone of tablet heeft, kan dat programma gewoon installeren en hoeft niet op voorhand minutieus te plannen. Wanneer je dit ook nog een gebruikt in combinatie met onderstaande site, dan kan je gemakkelijk een ganse dag op weg gaan om heel mooie foto’s te nemen.

shothotspots

Shothotspots toont mooie locaties (of dat is toch de bedoeling). Ook die site werkt met Google maps als basis maar de hotspots worden gevonden op allerlei sites. In tegenstelling tot de eerste site, is deze vooral afhankelijk van de goeie wil van de bezoekers en toont het plaatsen die anderen aangeduid hebben als goeie locatie om foto’s te nemen waarbij het ook baseert op site als Flickr en Panoramio. Toch blijkt het een interessante site te zijn vooral omdat je ook heel wat parameters kan instellen. Het proberen waard.

Advertenties

2 thoughts on “There’s an App for That

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s