Alpaca

L1220903 - 2015-01-01 at 11-42-55

Gisteren, tijdens een kort fietstochtje, passeerde ik dit vriendelijk snoetje. Ik zag het van ver staan en toen ik stopte en dichter kwam, kwam het spontaan afgelopen. Een vriendelijke ziel ook al zegt het niet veel. Thomas gaf deze alpaca de naam Fido 2. Het beest, een soort lama of om precies te zijn, een alpaca vertoeft al een hele tijd in het kleine Koolkerke. Alpaca’s zijn zachtaardige huisdieren. Vreemd dat hij/zij er alleen rond loopt in een anders best gezellige weide. Het zijn namelijk kuddedieren en naar wat ik vind op het internet zijn ze niet gelukkig alleen. Misschien is het een mannetje. Die hebben naar het schijnt nogal last van hormonen als er ook vrouwelijke acpala’s in de buurt zijn. Dan worden het echte dekhengsten. Deze staat echter heel alleen in de weide en dat vind ik toch wat zielig. Een beetje gezelschap kan geen kwaad. Toch?

Lama’s zijn best een verwarrende bende. Behalve de gedomesticeerde lama bestaan er nog drie soorten lama’s, de vicuña (Vicugna vicugna), de alpaca (Vicugna pacos) en de guanaco (Lama guanicoe). De guanaco is de nauwst nog levende verwant van de lama, en mogelijk de wilde voorouder. Het is echter ook mogelijk dat de lama afstamt van een aan de guanaco verwante wilde lamasoort, die tegenwoordig in het wild is uitgestorven. Alle lamasoorten zijn nauw verwant aan elkaar en de hybrides zijn vruchtbaar. De lama kan zelfs hybridiseren met de kameel. Een kruising tussen een lama en een kameel wordt cama genoemd. De alpaca is eigenlijk de gedomesticeerde versie van de vicuña, al is men het daar ook niet helemaal zeker van. Feit is dat die dieren, in tegenstelling tot wat al eens verteld word, zelden tot nooit spuwen naar mensen. Geloof dus zelden wat in stripverhalen staat: Hergé had het volledig verkeerd maar toen hij nog leefde bestond Wikipedia nog niet.

Geen idee trouwens waarom dat beest op zo’n manier geschoren is en tijdens de wintermaanden er nogal frisjes bij loopt. Al lijkt de manier van scheren normaal. Ook in Planckendael liepen alpaca’s zo rond:

L1160592 - 2014-06-26 at 10-25-03

Ja, ze komen in allerlei kleuren al worden hier ten lande vooral witte gekweekt.

Tot slot ter vergelijking een vicuña en een guanaco (ook gezien in Planckendael):

L1160548 - 2014-06-26 at 10-08-38

L1100550 - 2014-01-08 at 13-42-12

Advertenties

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s