Wat ik vandaag in het nieuws kon vernemen

L1100604 - 2014-01-08 at 13-56-16

Ik ben een illusie armer. Een tijd geleden was er nogal wat commotie rond een dierentuin in Denemarken waar men een kerngezonde giraffe had afgemaakt en aan leeuwen had gevoerd. De uitleg klonk nogal mager. Er is (nog) geen rel maar wat vandaag in de kranten verscheen is eigenlijk vreemder en dichterbij. De zoo heeft namelijk kerngezonde bizons en algazelles ‘geëuthanaseerd’. Een eufemisme om te zeggen dat ze die dieren gewoonweg afgemaakt hebben. Hier heb ik het nogal moeilijk mee: met uitsterven bedreigde dieren die in de zoo gehouden worden omdat ze daar met kweekprogramma’s proberen te voorkomen dat ze ook effectief uitsterven worden dan koudweg gedood. Algazelles komen in het wild niet meer voor. Bizons wel maar zijn bijlange nog niet uit de gevarenzone. Deed men genoeg inspanningen om die dieren elders te plaatsen? Waarom bijvoorbeeld enkel kijken naar dierentuinen binnen Europa? Ze kunnen wel olifanten naar de V.S. sturen dus waarom geen bizons?

Mijn abonnement loopt in juni ten einde en ik denk niet dat ik die zal verlengen.

 Update: in dit artikel staat meer uitleg.

Advertenties

9 reacties op ‘Wat ik vandaag in het nieuws kon vernemen

 1. Nu zal die dierentuin daar zéker nog niet bij stil staan, maar dat zal wel in de hoofden van de bevolking blijven hangen en op lange termijn zal zich dat wel wreken…

  1. Dierentuinen zijn dat eigenlijk altijd. Nu wordt rap gezegd dat dierentuinen niet meer zijn zoals vroeger en alles veel beter is voor de dieren maar toch schort er nog regelmatig wat.
   Ik heb de indruk dat ethiek vooral niet veel mag kosten. Eigenlijk had men op de universele verklaring van de mens telkens er bijgezet ‘zolang het maar niet te veel geld kost’. Bijvoorbeeld: Artikel 11
   Je bent onschuldig tot je schuld bewezen is; je hebt het recht je te verdedigen tegen beschuldigingen (zolang het maar niet teveel geld kost).

  1. Als je dan regelmatig naar de zoo gaat (zowel Antwerpen als Planckendael) en de praatjes soms hoort van verzorgers met daarbij kritiek op anderen: hoe ze bijvoorbeeld een giraffe vervoeren maar ook hoe ze als zoo toch maar hun best doen om verschillende kweekprogramma’s tot een succes te brengen omdat die dieren met uitsterven bedreigt zijn, dan klinkt het zeker mager.
   Helaas ja: het is toch vooral het geld dat telt.

 2. Uit het nieuws, vandaag …Vercammen begrijpt wel de gevoeligheid rond het euthanaseren van gezonde “surplusdieren”. “We doen het zelf ook niet met plezier, maar het is een deel van het leven geworden.”…
  Lie(f)s.

  1. Algazelles zijn uitgestorven in het wild: hoe kunnen ze dat ‘surplusdieren’ noemen? Sorry, Lies, maar hun uitleg vind ik nogal zwak. Dan had die dierentuin uit Denemarken meer argumenten toen ze die giraffe dood maakten.

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.