Photo Challenge 11/12

De voorlaatste challenge voor dit jaar. Wat het volgend jaar wordt, weet ik niet. Misschien wel helemaal geen challenge. De initiatiefnemer is er al lang mee gestopt en ik vrees de enige te zijn die nog dapper verder doet. U mag me altijd tegenspreken mocht het niet waar zijn (en de blogger aanduiden die ook nog dapper verder doet).

PB030001 - 2015-11-03 at 12-52-39

In dit landje staan nochtans veel beelden. In de hoofdstad alleen al staan er veel waaronder meerdere versies van deze zeikerd. Hij verschijnt zelfs als een goedkope versie op steroiden dat verslaafd is aan wafels. Maar dit lijkt me wat te gemakkelijk voor deze challenge.

 

PA260043 - 2015-10-26 at 12-39-33

Brussel wordt ook al eens de hoofdstad van de stripverhaal genoemd. De Belgische strip heeft echter al een tijdje aan roem ingeboet: de hoogdagen liggen alweer in het verleden. Wie tegenwoordig stripverhalen (of comics) koopt, kiest voor Franse of Amerikaanse. Deze dame kende ook haar hoogtepunt in het verleden. Ze was oorspronkelijk een tekenfilmfiguur maar nadien ook een stippersonage. Betty was gebaseerd op Bette Davis, een beroemde actrice destijds die bekendstond om haar opvallende, grote ogen. Ook wordt Helen Kane als inspiratiebron genoemd.

De eerste Betty Boop-film Dizzy Dishes verscheen op 8 augustus 1930. Oorspronkelijk was Betty een weinig aantrekkelijk figuurtje, maar Max Fleischers broer Dave veranderde haar in een vrouwelijk sekssymbool, met een kort rokje, duidelijk zichtbare borsten en een klein, getuit mondje. In het filmpje Minnie the Moocher uit 1932 speelde voor het eerst de nieuwe, sexy Betty Boop. In dit filmpje illustreert Betty vooral de gelijknamige folksong, uitgevoerd door Cab Calloway en zijn orkest. Na Minnie the Moocher werden nog acht zogenaamde Talkartoons geproduceerd waarin Betty Boop met andere figuren speelde.

Betty Boop bleek zo succesvol te zijn dat de Fleischers besloten haar een eigen tekenfilmreeks te geven. In de periode 1932-1934 werden tientallen Betty Boop-filmpjes geproduceerd. Betty Boop sloot aan bij de jazzwereld uit deze tijd: Cab Calloway werkte nog drie keer samen met de Fleischers. Ook Louis Armstrong, Rudy Vallee en Don Redman hadden gastoptredens bij Betty.

In 1934 moest Betty veranderd worden als gevolg van de conservatieve Production Code (ook bekend als de Hays Code). Voortaan werd ze getekend met een lange en nauwsluitende jurk. Als gevolg hiervan daalde haar populariteit. Hoewel in de periode 1935-1939 nog een aantal Betty-filmpjes zijn gemaakt, worden die van mindere kwaliteit bevonden dan haar eerdere filmpjes.

In 1939 verscheen Betty voor het laatst: in het filmpje Rhythm on the Reservation. Hoewel het latere filmpje Yip Yip Yippy nog werd gepresenteerd als een Betty Boop-tekenfilm, speelt zijzelf hierin niet mee. In de jaren ’80 worden nog enkele films van haar gemaakt en verschijnt ze ook in de film ‘Who Framed Roger Rabbit’. Nu staat ze te bewonderen als beeld op de Grote Zavel te Brussel.

Advertenties

3 thoughts on “Photo Challenge 11/12

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s