Zwanenmars

Het zal U, lezer, misschien verbazen, maar er heerst onvrede in het anders heel vredevolle Brugge. Nee, het betreft dit keer geen harde kern van Poolse, Russische of Italiaanse supporters van één of andere voetbalploeg die op bezoek is voor één of andere Europese beker. Nee, dit keer is het een echte actie van groene jongens (in een wit pak).

PB070076 - 2015-11-07 at 11-38-00

Statig ging de stoet door Brugge. De woordvoeder nam ruimschoots te tijd om een praatje moet omstaanders te nemen. Een echte gentleman.

 

PB070082 - 2015-11-07 at 11-38-29

‘Het probleem, mijnheer, is dat er voor natuur geen plaats meer is. De mens neemt teveel plaats in en zet alles naar zijn hand. Straten, huizen, appartementen, sportcomplexen, fabrieken, kunstvoorwerpen, … Noem maar op. Dat zorgt ervoor dat wij, dieren, steeds minder terecht kunnen. Heb je ergens een stukje natuur, dan claimt de mens dat ook op. Recreatiegebied. Joggers, wandelaars, zwervers, … Nergens kan je als dier nog eens rustig dier zijn. Overal vinden we troep. Nu hebben we wel het geluk dat er veel minder pesticiden gebruikt mag worden dan vroeger. Onkruidverdelgers zijn stevig aan banden gelegd en maar goed ook. Dus zijn wij nu verantwoordelijk voor het opruimen van onkruid. Dat vinden we niet erg. We eten dat graag. Alleen worden we bij ons werk constant gestoord. Die toeristen zijn het ergste. Maar ook de lokale bevolking is bij momenten toch niet aangenaam. Ze laten allerlei troep achter. Ze nemen steeds meer plaats in. Kon je hier jaren geleden gans het jaar ongestoord zwemmen op de Reien, dan moeten we die nu delen met allerlei ‘recreanten’. Het begon met ‘ijsberen’ maar nu komen hier bijna elke dag wel mensen zwemmen. Of het is een Triatlon wedstrijd of een zwemwedstrijd of wat dan ook. Dit jaar kwam dan nog die Triënnale bij. Dat was voor ons de druppel die de Reien deed overlopen. Trop is teveel en teveel is trop. Wij hebben eigenlijk geen moment rust meer. Dus protesteren wij. Wij, zwanen, willen de Reien terug voor onszelf. Wij willen wat meer ruimte en wat meer rust want het wordt ons allemaal wat teveel met al die mensen.’

Untitled

Statisch zwom hij weg. Hij had eigenlijk wel een punt. Of ze ook echt gehoord zullen worden, is een andere kwestie. Zwanen kunnen immers niet overweg met een computer of smartphone dus ze kunnen geen Facebook groep oprichten, noch reactie schrijven op forums van kranten noch e-mails versturen naar politici. Zwemvliezen hebben is niet altijd handig.

Advertenties

4 thoughts on “Zwanenmars

    1. Het idee van dat stukje kreeg omdat iemand op Flickr bij de bovenste foto vroeg of dit nu een manifestatie was. Ik vond dat wel een grappig idee.
      Het is een typisch gedrag van de zwanen tijdens de herfst: ze verzamelen omdat ze hun broedplaatsen moeten verlaten en tijdens de winter normaal naar een winterverblijf gebracht worden door de ‘mannen van de groendienst’. Enkel wanneer het een zachte winter is, blijven alle zwanen buiten. Anders overwintert een deel van hen binnen.

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s