Dag 16 Aalscholver

L1310744 - 2015-12-17 at 14-05-02

Exoten: het is een moeilijk begrip. Het is moeilijk om te bepalen of een diersoort al dan niet inheems is. Om te beginnen heeft de mens al heel lang de gewoonte om bepaalde soorten de ganse wereld mee te nemen. Zowel planten als dieren eigenlijk. Het begon zelfs al voor de Romeinen hier de baas speelden en het blijft eigenlijk nog steeds door gaan ook al wordt er de laatste jaren toch deftig controle gevoerd op de import van exotische dieren. Neem nu de aalscholver: velen bestempelen deze vogels als exoten. Toch is er heel lang niet zeker of deze vogels, die nu toch redelijk goed gedijen in ons landje, wel degelijk exoten zijn. Vooral sportvissers willen die vogels weg en gebruiken daarvoor heel wat argumenten. Na veel zoeken op het internet ben ik er eigenlijk niet echt uit gekomen. Ja, de aalscholver is al gekend in deze streken op zijn minst sinds de 17de eeuw maar zijn ze daarom inheems? Het lijkt niet echt aannemelijk dat ze ingevoerd zijn. In tegenstelling tot Japan zijn ze hier nooit gebruikt om te vissen. Wel zou de oorspronkelijke soort aalscholver oorspronkelijk vooral aan de kust geleefd hebben en is de huidige soort meer te vinden in het binnenland. Of dit nu bewijs dat de huidige aalscholver populatie een uitheemse soort is, vind ik niet overtuigend. Veel meeuwsoorten komen tegenwoordig ook landinwaarts voor. Behalve de mens zijn er ook dieren die zelf ‘verhuizen’. Veranderingen in klimaat bijvoorbeeld kan zorgen voor een migratie van soorten. Het is eigenlijk een discussie dat nooit beslecht zal worden.

Advertenties

3 thoughts on “Dag 16 Aalscholver

  1. De aalscholver is absoluut inheems. ’t Is niet omdat de mens de voorbije 100 jaar het beest heeft proberen uit te roeien, en dat hij nu dankzij bescherming het terug iets beter doet, maakt hem geen invasieve soort. Wel invasieve soorten: de giebel, de zander en de blauwbandgrondel, allemaal uitgezet door die vissers

  2. De aalscholver vind ik nu toch zo’n mottige en vooral lelijke vogel. Een aantal jaar geleden een natuurproject opgevolgd in een bosje niet ver van de kust waar die lelijke vlegels hoog in de bomen hun nest hadden gebouwd. Heel dat bos ging naar de knoppen door al hun uitwerpselen.

    1. Lelijk zou ik ze zeker niet noemen. Wel fout dat veel uitwerpselen nalaten. Dat heb ik al gemerkt: overal eigenlijk maar zeker op straatmeubilair waar ze veel zitten. Er zijn vogels die daarvoor gekend zijn. Jan-van-genten, meeuwen en aalscholvers zijn daar berucht voor en zijn verantwoordelijk voor Guano dat een tijdlang gebruikt werd als meststof. Of ze een heel bos naar de knoppen kunnen brengen vind ik wel straf.

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s