Zonsopgang boven het Fort van Beieren

Ik was eigenlijk ietsje te laat deze morgen maar toch een poging gewaagd om te fotograferen, met de grijsfilter van de Olympus. Dat ding heeft zijn nut.

Een foto in zwart/wit en dan eentje in kleur om uit zoeken wat nu het best uitkomt in deze toch nog steeds redelijk winterse omgeving.

Fort van Beieren z/w
Fort van Beieren z/w
Niet bijster veel kleur te zien met de grijsfilter aan.
Fort van Beieren kleur

Nu vraag ik me af of dit wel goeie foto’s geeft. Want onderstaande is gemaakt met mijn Leica, dus zonder grijsfilter. Het enige grote pluspunt, is het ontbreken van ‘solarflare’ (hoe dat in het Nederland heet, zal ik moeten opzoeken al is de kans groot dat er voor deze specifieke term niet echt een woord bestaat in het Nederlands – toch niet als het gaat over fotografie).

Leica V-Lux 3
Leica V-Lux 3

Achteraf blijkt dat de Leica wat meer kleur toont maar niet echt een mooiere foto (naar mijn bescheiden mening uiteraard). Wat vinden jullie? Foto één, twee of toch nummer drie?

Advertenties

9 reacties op ‘Zonsopgang boven het Fort van Beieren

  1. Het fort werd aan het begin van de 18de eeuw door Franse troepen opgericht. Als ontwerper wordt soms Vauban genoemd. Maar meer waarschijnlijk is, dat het ontwerp van de hand van één van zijn medewerkers was. Het staat wel vast dat Vauban in die periode in Brugge geweest is, en toen een groots (maar nooit uitgevoerd) project uitwerkte dat een volledige verbouwing van de stadswallen van Brugge voorzag.

   Het Fort van Beieren werd aangelegd in het kader van de Spaanse Successieoorlog. Na de dood van de Spaanse koning Karel II, die geen directe opvolger had, maakten twee vorsten aanspraak op de troon: Leopold I, keizer en aartshertog van Oostenrijk, en Lodewijk XIV, koning van Frankrijk. Die laatste slaagde erin zijn kleinzoon Filips van Anjou als troonopvolger te laten aanduiden. Vlaanderen, dat tot dan deel uitmaakte van de Spaanse Nederlanden, kon dus zonder problemen ingelijfd worden door Frankrijk. Hier waren de Noordelijke Nederlanden, Engeland en de Oostenrijkse keizer natuurlijk niet mee tevreden. Zij vormden in 1702 een verbond tegen Frankrijk om de Zuidelijke Nederlanden te veroveren.

   In het fort waren vijf Franse bataljons gevestigd, die de stad Brugge moesten verdedigen tegen aanvallen vanuit de Noordelijke Nederlanden. Het fort werd nooit aangevallen en na 1706, toen Vlaanderen door de Engelsen en de Nederlanders werd bezet, had het geen nut meer. In 1715 kwam Vlaanderen onder Oostenrijks bewind. De laatste soldaten vertrokken uit het fort in 1748. Het Fort van Beieren werd in de Tweede Wereldoorlog wel nog een keer gebruikt door de Duitsers.

   In 1998 kocht het provinciebestuur van West-Vlaanderen het fort en stelde het als recreatief provinciedomein open voor het publiek. In 2012-2013 werd het noordelijke bastion heraangelegd. Op basis van de bewaarde toestand, van oude plannen en van archeologisch onderzoek werd aldus één vierde van het fort in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Dit werk werd uitgevoerd in het kader van het Europees grensoverschrijdend project Forten en Linies in Grensbreed Perspectief. In het kader van dit project werden in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Zeeland en Antwerpen de zogenaamde Staats-Spaanse Linies geherwaardeerd.

   1. bedankt voor je uitvoerige verduidelijking, Stef! Ik ga nog eens googelen waar dit fort precies gelegen is, want we fietsten al vaker in het Brugse maar de naam “fort van Beieren” ben ik nooit onderweg tegengekomen. Of ik keek er over… 😉

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.