HDR

L1340300-L1340304

Wie zich verdiept in fotografie probeert al eens iets uit. Digitaal of analoog: een mens doet al eens iets dat afwijkt van de norm of zoekt naar een eigen stijl. Een van die opvallende manieren om tot een foto te komen heet HDR, wat de afkorting is voor High dynamic range. Met deze techniek verkrijgt men beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven). Soms wordt hiervoor ook de term high dynamic range imaging (HDRI) gebruikt. Met behulp van tone mapping-technieken kan het contrast worden verminderd om zo de weergave van HDR-afbeeldingen mogelijk te kunnen maken op apparaten met een kleiner dynamisch bereik als afdrukken, CRT- of lcd-monitoren. Ook kunnen met behulp van deze technieken afbeeldingen worden gemaakt met behoud of overdrijving van lokaal contrast om zo een kunstzinnig effect te bereiken.

HDR is ontstaan omdat foto’s waar een heel groot constrast tussen licht en donker omdat bijvoorbeeld een deel van de foto baadt in zonlicht en een deel zich in  de schaduw bevind, danig te beïnvloeden dat er toch een toonbaar beeld gemaakt wordt. Tot voor kort kon een (digitale) camera eigenlijk helemaal niet goed overweg met dit soort situatie’s en leverde dat constant foto’s waar ofwel een deel was onbelicht en ofwel een deel danig was overbelicht dat je er eigenlijk zo goed als niets op kon onderscheiden. De huidige camera’s zijn beter uitgerust om dit soort extreme verschillen in belichting te verwerken al kan het nog altijd leiden tot een slecht belichte foto. Voor HDR bestaan al lang gespecialiseerde programma’s maar er zijn ook (compact) camera’s waarmee je zelf HDR foto’s kan maken. Een constante is dat je telkens minstens drie foto’s nodig hebt die genomen zijn met een verschillende belichting. (Dus een HDR die gemaakt is van 1 enkele foto is eigenlijk geen HDR). Het zorgt er wel voor dat haast onbruikbare foto’s toch kunnen gebruikt worden om een HDR te maken.

Eigenlijk heb ik lang me niet willen verdiepen in dit soort foto’s. Meestal waren ze danig bewerkt dat ze heel kunstmatig en vreemd leken. De kleuren waren meestal heel fel en onnatuurlijk. De huidige programma’s bieden gelukkig betere resultaten en geven ook meer kans om zelf aanpassingen te doen. Het heeft wel enkele voordelen en wie een rap toestel heeft kan zelfs foto’s van dieren gebruiken (het helpt natuurlijk dat het dier in kwestie niet beweegt). Een statief is wel aan te raden. Je mag je camera eigenlijk niet bewegen bij het maken een de vereiste serie foto’s. Anders kan het programma geen scherpe HDR foto construeren uit de serie foto’s die je daarvoor wil gebruiken. Niet dat ik me daar nu wil in perfectioneren maar het leek me wel eens leuk als afwisseling.

L1340333-L1340335

Advertenties

4 reacties op ‘HDR

  1. ik ben helemaal niet thuis in al die technieken. Ik heb zelf ook maar een eenvoudige compactcamera en een smartphone waarmee ik af en toe plaatjes schiet.
    De foto van de poes vind ik wel mooier dan de bovenste

    1. Er bestaan aps voor smartphones om HDR te maken. Er is zelfs een versie van Photoshop beschikbaar voor smartphones. Hoe goed die zijn, kan ik je niet vertellen want een smartphone bezit ik niet.

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s