Vosmangoest

L1350112 - 2016-05-16 at 09-45-08

De vosmangoest (Cynictis penicillata) is ondanks zijn gelijkenis daarmee geen vos, maar een mangoest.

Volgens Wikipedia noemt men dat beest ook rode meerkat maar ik vermoed dat dit niet juist is. Meerkatten  (Cercopithecini) vormen een geslachtengroep van de familie apen van de Oude Wereld (Cercopithecidae), die voorkomt in Afrika. De naam ‘meerkat’ wordt in het Afrikaans echter gebruikt voor het stokstaartje. Stokstaartjes zijn geen apen maar behoren daarentegen roofdieren die tot de familie der mangoesten. Ook in het Engels worden stokstaartjes ‘meerkat’ genoemd, wat soms onvertaald wordt overgenomen in het Nederlands zoals in de Disneyfilm De Leeuwenkoning. Waarom dit zo is, is me onduidelijk. Een kwestie van de zaken wat ingewikkeld te maken, me dunkt.

 Vroeger zaten de vosmangoesten in de Zoo van Antwerpen een tijdje nabij de leeuwen. Toen konden die dieren, zoals de stokstaartje dat nu nog altijd kunnen, doodleuk op het gebied van de leeuwen gaan. Dat was één mangoeste echter fataal. De stokstaartjes zijn blijkbaar verstandiger en slimmer. Die wagen zich daar niet zolang er leeuwen zijn. Ze komen er alleen wanneer de leeuwen veilig binnen zitten. Tja, ondanks hun benaming en de uiterlijke gelijkenis zijn die vosmangoesten blijkbaar niet zo sluw als een vos.

Advertenties

7 reacties op ‘Vosmangoest

    1. Dank U wel.
      Mangoesten komen enkel voor in Afrika. Bepaalde soorten worden er als huisdieren gehouden omdat ze de huizen vrij houden van allerlei insecten al wordt dat eigenlijk afgeraden.

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s