Protest

Vorige week zaterdag op de Grote Markt te Brugge werd er geprotesteerd. Ik dacht eerst dat men één of andere onzinnige oorlog wou aanklagen maar bij nader inzicht ging het protest tegen dolfinaria. Dat gebeurt wel meer in Brugge.

Ik vind dit eerlijk gezegd neigen naar hypocrisie. Ongetwijfeld gaan al die protestanten na hun ding gedaan te hebben naar hun luxueus huis meer dan waarschijnlijk in hun (vervuilende) auto over gebetonneerde of geasfalteerde wegen waar ze hun dagelijkse portie afval kunnen produceren in een comsumptiemaatschappij die ervoor zorgde dat de meeste dieren die hier ooit in vrijheid leefde, al eeuwen verdwenen zijn. Want waar ze stonden kon de bruine beer ooit vrij leven, samen met de bever en de vos. Het everzwijn liep daar ook net als veel vogels die al lang verdwenen zijn. ’s Zomers kwam de Europese kraanvogel er broeden want het Zwin zorgde voor de nodige moerasgronden in de omgeving. Nu sterven nog altijd heel veel dolfijnen in vissersnetten of ten gevolge het vele plastiek dat in de zee ronddrijft. Maar dat is niet wat belangrijk is voor die mensen. Nee: dolfinaria is pas erg voor hen en met uitbreiding vermoedelijk ook dierentuinen. Ze hebben hun argumenten maar voor mij klinken ze eerder hol. Ik hoop dat geen van hen huisdieren bezit die in te kleine ruimtes moeten verblijven. Ik heb dat genoeg gezien. Eerder dan te protesteren tegen zou men vooral moeten proberen om de wereld zelf niet verder te laten afglijden naar één grote stad vol afval, vervuiling, asfalt en beton. Dus zijn dierentuinen en dolfinaria eigenlijk een soort noodzakelijk kwaad en kan men eigenlijk beter zorgen dat er daar constant gewaakt wordt op het welzijn van die dieren en dat men die plekken constant probeert te verbeteren. Verbieden is geen oplossing. En ja: het betekend ook dat mensen als bezoekers ook in dierentuinen eens mogen nadenken hoe ze daar gedragen. Want de berg vuil de veel mensen ook daar achterlaten (en waarvan een deel in de dierenverblijven terecht komt) is enorm.

Voor ze nog eens gaan protesteren tegen iets, hoop ik dat die mensen eens eerlijk nadenken over hun eigen manier van leven. T-shirts laten maken, posters laten drukken en zelfs kruisen maken om dan op een publieke plaats anderen te veroordelen (al worden die regelmatig door de overheid en andere instanties gecontroleerd) lijkt me te gemakkelijk.

Advertenties

8 thoughts on “Protest

  1. Ik begrijp niet waarom circussen geen wilde dieren meer mogen hebben en dolfinaria wel. Zal de aaibaarheidsfactor wel zijn. Overigens heeft Antwerpen een aparte plek voor het gevaarlijkste dier ter wereld. 😉

    1. Vermoedelijk omdat het constante transporteren van dieren enorm veel stress mee brengt en die dieren ook meestal in krappe kooien reizen terwijl circussen niet de budgetten hebben om daar veel aan te verbeteren. Moderne dolfinaria hebben meer plaats voor hun dieren en die verhuizen ook nooit.
      Laat me raden: het stadhuis?
      Trouwens: stad Antwerpen heeft tegenwoordig een verbod op roofvogeldemonstraties of het exposeren van uilen of roofvogels op locaties met een openbaar karakter. De meeste valkeniers reageren met onbegrip (bron).

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s