Saaihalle

De Saaihalle of ‘Natiehuis van de Genovezen’, is een bouwwerk in Brugge. Het dateert uit de 14e eeuw en is het oudste gebouw van Brugge waarvan de datum vermeld is op de gevel.

The Saaihalle (seed hall) in Bruges, Belgium

Deze foto was genomen door de Zweed Berit Wallenberg op 03/07/1934. Wallenberg was een Zweeds archeoloog, historicus, fotograaf en weldoener. De Berit Wallenberg Foundation bestaat nog steeds.

Het gebouw is gelegen op het voormalige Beursplein, tegenwoordig deel van de Vlamingstraat. Het gebouw omvat twee delen: het eerste deel dat dateert uit 1399 en het stuk is waar de stad Genua haar commerciële vertegenwoordigers huisvestte. Dit deel wordt dan ook de Genuese loge genoemd. Het iets jongere deel dateert uit 1441. In dat jaar werd er een aanpalende woning voor de consul in de Grauwwerkersstraat gebouwd. Niet enkel de stad Genua had commerciële vertegenwoordigers in Brugge, maar ook onder meer Venetië en Florence.
Na het economisch verval dat Brugge kende vanaf het eind van de 15e eeuw, ten gevolge van het slechte politieke klimaat, vertrokken de Genuezen uit de stad en verhuurden ze het gebouw aan particulieren.
In de 17e eeuw werd de loge ter beschikking gesteld aan de saaiwevers, vandaar ook de huidige naam ‘Saaihalle’. Saaien zijn lichte wollen stoffen.
Na 1750 werd het gebouw voor tal van bezigheden gebruikt: militaire opslagplaats, cabaret, herberg, Duits soldatenbordeel en bioscoop. Vanaf 1792 tot 1849 waren zadelmakers en cabaretiers in het gebouw gehuisvest. De zadelmakers boden ook logies aan hun knechten (meestal een zestal). De laatste bekende zadelmaker die er woonde was Karel Tylleman, die er bleef tot 1849. In 1978 werd het gekocht door een bank. Sinds 2008 is er een Frietmuseum gevestigd.

IMG_1503.JPG

Deze foto, genomen met mijn tweede digitaal cameraatje was genomen in 2008. Het Frietmuseum was toen gloednieuw. Ik ben er echter nog nooit binnen geweest. Ik ben er wel een paar keer eerder binnen geweest. Ooit hing er zelfs een tekening van me toen in nog school liep in het Atheneum. Het was er toen heel luxueus binnen.

Advertenties

5 reacties op ‘Saaihalle

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.