Groenerei

Deze foto is (opnieuw) genomen tussen ca. 1890 en ca. 1900.

[Quai vert, Bruges, Belgium] (LOC)

De Groenerei is een waterloop en een straat in het centrum van Brugge. De rei loopt van de Kraanrei ter hoogte van het Huidenvettersplein tot aan de samenkomst met de Sint-Annarei en de Coupure, nabij de Molenbrug. De gelijknamige straat ligt op de oostelijke helft van de zuidelijke oever en loopt van de Predikherenbrug tot aan de Meebrug. De straat op de westelijke helft van de zuidelijke oever heet Steenhouwersdijk, wat tot circa 1825 eveneens de naam van de straat Groenerei was. De Groenerei wordt overspannen door de Peerdenbrug, de Meebrug en de Blinde-Ezelbrug.
De naam “Groenerei” zou afgeleid zijn van een herberg genaamd ’t Groene. Oude Bruggelingen gebruiken meestal die naam in de plaats van Groenerei. Tot in het eerste kwart van de 19de eeuw werd de naam Steenhouwersdijk gebruikt als naam voor de ganse straat tussen de Vismarkt en de Molenbrug.
Tot voor kort werd aangenomen dat de Groenerei geen natuurlijke waterloop is, maar een door de mens gegraven gracht om een verder gelegen watermolen (aan de Molenbrug over de Sint-Annarei) van water te voorzien. Ze zou voor de 11e eeuw gegraven zijn. Volgens de huidige inzichten is de Groenerei wel degelijk een segment van de natuurlijke loop van de Reie. Vanaf 1127 maakte de Groenerei deel uit van de eerste stadsomwalling van Brugge.

Groenerei 1

Groenrei vierkant 2

Opnieuw is het heel moeilijk om de oude foto opnieuw te maken op de plek waar die vroeger gemaakt is. Nu staan er bomen en vooral tijdens de zomer kan je door die bomen de Reien nauwelijks zien. De kans is trouwens groot dat die oude foto genomen is vanuit één van de huizen langs de Predikerenrei die uitzicht hebben op de Groenerei. Ik heb hier gekozen voor twee hdr foto’s. Misschien niet de juiste keuze? Twee verschillende perspectieven leek me wel leuk. Op het eerste zicht lijkt er weinig veranderd maar toch zijn er veel details die wijzen op de moderne manier van leven. Heel veel verkeersborden bijvoorbeeld. Autoverkeer is eerder minimaal maar je kan er wel redelijk wat toeristen vinden en ook fietsers passeren er bij tijden overvloedig. Zelfs in ‘Bruges la morte’ blijft niet alles bij het oude.

Advertenties

8 reacties op ‘Groenerei

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.