Kaaimanteju

P9040077 - 2017-09-04 at 14-24-59

De naam klinkt als een boer die probeert een kaaiman in beweging te zetten als was het en paard. Maar het is een hagedis met een ongewone naam: de kaaimanteju. Eentje die wel mijn aandacht trok in het Serpentarium. De beschrijving deed namelijk vermoeden dat dit een slakken verslindend monster is. Ideaal voor een moestuin die door (naakt)slakken belaagt wordt. Helaas heeft deze hagedis het enkel voor specifieke slakken. In de tuin zou die niet veel effect hebben want het dier leeft voornamelijk in waterrijk gebied en is vooral zot op waterslakken.

Nochtans zijn heel wat dieren verlekkerd op slakken, toch volgens Wikipedia. Voorbeelden zijn sommige slangen en hagedissen en een aantal insectenlarven, zoals die van veel loopkevers maar ook duizendpoten, kikkers en padden en egels lusten graag slakken. Een hagedis die veel slakken eet en ook in Nederland en België voorkomt is de slang-achtige hazelworm (Anguis fragilis). Sommige dieren eten liefst naaktslakken, andere hebben liever huisjesslakken. Dus: een tuin die hagedissen vriendelijk aangelegd is, zal veel minder last hebben van slakken?

Advertenties

5 reacties op ‘Kaaimanteju

    1. Volgens Wikipedia heeft de wijngaardslak veel vijanden. De grootste dreiging komt van de mens zelf, vooral van de Franssprekende mens. Echter: in België en Nederland is de soort zeldzaam, in Nederland wordt deze soort beschermd door de Flora- en faunawet en binnen Europa valt de wijngaardslak onder de Europese Habitatrichtlijn bijlage 5; de slak mag niet worden verzameld. Dat betekent dat ook de (lege) huisjes niet mogen worden geraapt.

Jullie reactie's zijn welkom en worden altijd gelezen.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.